business

De nieuwe premie van de Vlaamse Regering voor elektrische wagens: een opportuniteit voor de consument in 2024.

• De subsidie geldt voor nieuwe en tweedehands elektrische wagens aangekocht in Vlaanderen met een verkoopprijs van maximaal 40.000 euro, inclusief btw.

• € 5.000 voor nieuwe wagens met een actieradius van meer dan 300 km en € 3.000 voor tweedehandswagens.

• Deze maatregel maakt elektrische voertuigen betaalbaarder en stimuleert innovatie in de auto-industrie.

Heb je ooit overwogen om de sprong te wagen en een elektrisch voertuig aan te schaffen? Als je dat nog niet hebt gedaan, is 2024 misschien wel het perfecte jaar om te beginnen. Zo kondigde de Vlaamse Regering onlangs de lancering aan van een aankooppremie voor elektrische voertuigen, met als doel de transitie van ons land naar schoner en duurzamer vervoer te versnellen. Deze maatregel, die in 2024 van kracht wordt, biedt consumenten de mogelijkheid om een flinke korting te krijgen op een brede waaier aan elektrische wagens. In dit artikel gaan we dieper in op deze nieuwe aankooppremie, de impact ervan op consumenten en de auto-industrie, en welke wagenmodellen in aanmerking komen. Als je overweegt om elektrisch te gaan rijden, komt deze premie precies op het juiste moment!

Vincent Hallez

donderdag 18 januari

Aankooppremie voor elektrische wagens: details en voorwaarden.

Om in aanmerking te komen voor de aankooppremie voor elektrische wagens in 2024 moet je aan bepaalde criteria voldoen. Eerst en vooral moet je een nieuw of tweedehands 100% elektrisch voertuig kopen bij een erkende dealer in Vlaanderen. Ten tweede mag de verkoopprijs niet hoger zijn dan € 40.000, inclusief btw. Ten derde moet het voertuig voor het eerst in Vlaanderen ingeschreven worden op naam van de aanvrager van de premie.

Daarnaast moet de aanvrager een natuurlijke persoon zijn die in Vlaanderen gedomicilieerd is of een rechtspersoon met maatschappelijke zetel in Vlaanderen. Leasingmaatschappijen en autoverhuurbedrijven komen niet in aanmerking. Het gesubsidieerde voertuig moet minimaal 3 jaar in je bezit blijven. Als je het eerder verkoopt, moet je de premie pro rata terugbetalen voor de resterende periode.

De subsidie bedraagt € 5.000 voor nieuwe wagens met een actieradius van meer dan 300 km volgens de WLTP-norm. Voor tweedehandsmodellen bedraagt de premie € 3.000. De lijst van in aanmerking komende automodellen en hun respectieve premies zal gepubliceerd worden op de website van de Vlaamse Regering.

Met dit initiatief wil de Vlaamse Regering de markt voor elektrische voertuigen stimuleren en de overgang naar duurzamere vervoerswijzen versnellen. Dit is een uitstekende gelegenheid voor consumenten om een premie te verkrijgen die door de Vlaamse Regering wordt toegekend na de aankoop van een nieuwe of tweedehands elektrische wagen, en tegelijkertijd bij te dragen aan een groenere toekomst.

Gevolgen voor consumenten en professionals in de automobielsector

Deze nieuwe premie bij de aanschaf van elektrische wagens heeft zowel voor- als nadelen voor consumenten en professionals in de automobielsector.

Voordelen voor de consument

Kopers van elektrische auto's zullen profiteren van een premie van 5.000 € voor nieuwe elektrische voertuigen en 3.000 € voor tweedehandsmodellen. Deze premie, toegekend door de Vlaamse Regering na aankoop, zal elektrische voertuigen betaalbaarder en aantrekkelijker maken voor veel consumenten.

Transitie van de industrie

Dit initiatief zal de overgang van de auto-industrie naar schonere en duurzamere voertuigen versnellen. Het zal innovatie op het vlak van elektrische voertuigen stimuleren en de vraag naar geavanceerde technologieën zoals lithium-ionbatterijen doen toenemen. Hoewel deze transitie sommige spelers in de sector kan ontwrichten, zal ze ook voor nieuwe zakelijke opportuniteiten zorgen.

Op termijn zal de aankooppremie voor elektrische wagens het autolandschap in Vlaanderen transformeren, de adoptie van duurzamere voertuigen door de consument versnellen en innovatie stimuleren doorheen de hele waardeketen. Hoewel er best nog wel wat uitdagingen zijn, stuwt dit initiatief de auto-industrie naar een schonere en groenere toekomst.

De beste elektrische automodellen beschikbaar in 2024

In 2024 kun je kiezen uit een aantal aantrekkelijke elektrische automodellen. Hier zijn enkele van de topkeuzes:

Volkswagen ID.3: Dit model is een uitstekende optie voor wie op zoek is naar een compacte en efficiënte elektrische wagen. Met een modern design en een indrukwekkend rijbereik is de Volkswagen ID.3 ideaal voor stadsritten en lange verplaatsingen.

Volkswagen ID.5: Voor wie op zoek is naar een iets luxueuzere ervaring, biedt de Volkswagen ID.5, een coupé-SUV, de perfecte mix van stijl, comfort en prestaties. De state-of-the-art technologie en het uitgebreide rijbereik maken van de ID.5 een topkeuze.

De Audi e-tron is een premium elektrische SUV met een rijbereik van 300 km. De e-tron biedt een luxueus interieur, dynamische prestaties en de bouwkwaliteit die je van Audi verwacht.

Skoda Enyaq: Deze elektrische SUV combineert ruimte, comfort en technologie. Met zijn ruime interieur en royale batterijcapaciteit is de Skoda Enyaq zowel geschikt voor woon-werkverkeer als voor langere reizen.

Met keuzes die variëren van budgetvoertuigen tot topmodellen, hebben kopers van elektrische wagens in 2024 heel wat geweldige opties om uit te kiezen. Profiteer van de aankooppremie en ga elektrisch!

CTA Button
E-mailadres
*

Laat me iets weten via gepersonaliseerde e-mail over nieuwe modellen, interessante promoties, handige diensten of andere leuke weetjes van de invoerder D’Ieteren Automotive n.v. en de leden van de groep. *

Wil je meer weten over de wie/wat/waar/waarom en hoe van de data die we over je verzamelen, neem gerust een kijkje in onze privacy policy.