Iedere bestuurder moet zowel de groene kaart (het bewijs van een B.A.-verzekering) als de roze kaart (registratiebewijs) en het attest van technische keuring (als het voertuig meer dan 4 jaar oud is) kunnen voorleggen. Het attest van de verdeler van het voertuig hoeft u niet aan boord te hebben.
Het inschrijvingsbewijs - of roze kaart - is een officieel document uitgevaardigd door het Ministerie van Verkeer en Infrastructuur via het D.I.V. (Directie voor de Inschrijving van Voertuigen). Het vermeldt de nummerplaat, maar ook het adres van de eigenaar, het merk en type voertuig en andere details zoals de cilinderinhoud, het reële vermogen, het chassisnummer, het P.V.G.-nummer (zie " attest van de verdeler van het voertuig "), het type motorbrandstof, de datum van eerste inverkeersstelling, …
Het inschrijvingsbewijs wordt toegekend door het D.I.V. op basis van een aanvraagformulier of "roze formulier" geleverd door de concessiehouder in het geval van een nieuwe wagen en door het keuringscentrum, het D.I.V. of de verzekeringsmaatschappij die de bestuurder dekt voor B.A. in het geval van een tweedehandsvoertuig.
Bij verlies of diefstal wordt een duplicaat van het inschrijvingsbewijs afgeleverd op basis van een nieuw aanvraagformulier vergezeld van het vignet van de verzekeringsmaatschappij die de bestuurder dekt voor B.A. en een attest van verlies of diefstal. In dat geval zijn 25 € aan fiscale zegels nodig.
Het is aan te bevelen met het inschrijvingsbewijs naar het gemeentebestuur of het lokale politiecommissariaat te gaan binnen de 15 dagen na de adreswijziging. Het nieuwe adres zal dan op het document genoteerd worden en het gemeentebestuur zal het D.I.V. op de hoogte stellen.
Het attest van de verdeler van het voertuig is verplicht bij het K.B. van 15/06/1968 en wordt uitgevaardigd door de invoerder van het automerk (gemachtigd door de autoconstructeur). Het bewijst dat het voertuig conform is aan de technische regels van kracht op het Belgisch grondgebied. Het attest bevat een uniek gelijkvormigheidsnummer: het P.V.G.-nummer (nummer van het proces-verbaal van goedkeuring) uitgevaardigd door het Ministerie van Transport en afgeleverd door de constructeur.
Ja, sinds 1 juli 1998 bestaat een Europees "attest van de verdeler van het voertuig" dat de informatie wil standaardiseren. Het is geldig in de meeste lidstaten van de Europese Unie en vergemakkelijkt de verkoop van het voertuig aan een koper in het buitenland.
Nee, maar het is wel nodig bij een technische keuring van het voertuig.
Dergelijk attest uitgevaardigd voor juli 1998 moet minstens het P.V.G.-nummer (type, nummer en datum), het merk, model, chassisnummer en de aard van het voertuig bevatten.
Om, in geval van verlies of diefstal, een duplicaat te krijgen, moet u zich rechtsreeks richten tot de invoerder van het merk en hem het chassisnummer, type, datum van eerste registratie en cilinderinhoud meedelen.
Het keuringsbewijs is het vignet te bevestigen op de registratieaanvraag van een tweedehandsvoertuig op naam van de nieuwe eigenaar.
Door een erkende instelling voor autokeuring (centra voor technische controle), bij het tonen van het voertuig met het oog op verkoop.